Wat zijn Ebooks? (Tips, Voordelen en Nadelen)

Een vraag die vaak gesteld wordt is wat zijn ebooks? Een E-book (of E-boek) is het begrip voor alle digitale documenten en boeken die gelezen kunnen worden op digitale apperaten, zoals een e-reader, tablets, computers, smartphones en PDA. De uitvinder van het elektronisch boek is Micheal Hart, dit gebeurde in 1971. Hij is de oprichter van de e-bookuitgever Project Gutenberg. Er zijn zowel teksten en boeken die eerst alleen traditioneel uitgegeven werden als fysiek boek, die nu als Ebook verkrijgbaar zijn. Tevens zijn er ook boeken en documenten die tegenwoordig alleen nog maar beschikbaar zijn als Ebook.

Evenals bij de fysieke boek is een Ebook ook verdeeld in hoofdstukken, tevens is er bij een Ebook de mogelijkheid om teksten en afbeeldingen weer te geven in het boek. De bekendste formaten van Ebooks zijn ePub, PDF, PRC, ePub. is op dit moment het populairst en wordt ondersteund door de meeste elektronische apparaten.

De digitale boeken zijn in opmars sinds 2007, dit was vanaf dat Sony een E-reader op de markt bracht met epaper. De uitgevers hebben eerst lange tijd geprobeerd de komst van de Ebooks tegen te houden, al proberen vele uitgevers nu een inhaalslag te maken en haar boeken ook uit te geven als Ebook.

Waar kan ik Ebooks kopen?

De meeste (traditionele) boekenhandelaren verkopen tegenwoordig zowel boeken als ebooks. De bekendste winkels waar je ebooks kan kopen zijn Bol.com, Bruna, Libris en Bookspot.

Waar moet ik opletten bij het kopen van een ebook?

Er zijn meerdere zaken waar je rekening mee moet houden als je een ebook gaat kopen.

 1. Het formaat van het ebook
  • Zorg ervoor dat het ebook dat je koopt in het formaat is dat je op je e-reader of ander apparaat kunt lezen. De meeste ebooks zijn beschikbaar in het ePub- of PDF-formaat, maar sommige e-readers ondersteunen alleen bepaalde formaten. Let daar dus goed op bij het aanschaffen van een ebook.
 2. De compatibiliteit met je e-reader of een ander apparaat
  • Wees er van bewust dat het ebook dat je wilt kopen compatibel is met je e-reader of ander apparaat. Sommige ebooks zijn alleen beschikbaar voor bepaalde merken of modellen van e-readers.
 3. De auteur of publicist
  • Hou De auteur of uitgever: Controleer of de auteur of uitgever van het ebook betrouwbaar is en of het ebook van goede kwaliteit is. Koop ebooks bij bekende boekhandelaren, zoals Bol.com.
 4. De beschikbaarheid van het ebook
  • Controleer of het ebook dat je wilt kopen nog steeds beschikbaar is en of je het kunt downloaden op het apparaat waarop je het wilt lezen. Bij sommige ebooks zijn ze voor een beperkte tijd beschikbaar in een of meerdere landen.

Als je meer wilt weten over het kopen van een E-reader, dan kun je het artikel 5 Tips bij kopen ereader lezen.

Wat zijn voordelen van Ebooks?


– Ebooks zijn vaak goedkoper dan fysieke boeken, dit scheelt vaak enkele euros per boek.
– Het gebruik van ebooks is beter voor het mileu, omdat er geen papier nodig is voor de digitale boeken.
– Het is mogelijk om ebooks in het donker te lezen. Kies hiervoor een geschikte e-reader uit, in het artikel 5 Tips bij kopen ereader staan nog extra tips.
– In de regel zijn e-books zijn nooit uitverkocht, dit in tegenstelling tot sommige fysieke boeken.
– Ebooks kunnen ook links en videos bevatten, dit maakt de ervaring interactiever. Dit kan leuk zijn voor kinderboeken, studieboeken of reisgidsen.
– Er is een zoekfunctie bij ebooks, handig als je die ene paragraaaf zoekt in het boek.
– Een ebook bespaart ruimte in je tas als je op reis gaat. Dus een kans om extra veel digitale boeken mee te nemen.
– Bij het lezen van een boek is het mogelijk om lettergrootte en lichtsterkte aan te passen.
– Het fijne zou kunnen zijn dat je direct het kan gaan lezen direct na dat je deze gekocht hebt. Mogelijkheid om dag en nacht een boek te kopen en direct te gaan lezen, van bijvoorbeeld Bol.com.

Wat zijn de nadelen van Ebooks?

– Wat een mogelijk nadeel kan zijn is dat gekochte ebooks maar een op beperkt aantal e-readers of tablets gelezen kan worden. Bij Bol.com is bijvoorbeeld bekend dat het vroeger mogelijk was tot op 4 apparaten het boek te lezen.
– Geen nieuwe boeken meer in de boekenkast
– Wennen aan de nieuwe manier van lezen (al is dit na korte tijd een voordeel)
– Minder de romantiek van een boekenwinkel