Waar moet u opletten bij het kopen van een ereader?

Er zijn verschillende dingen waar je rekening mee moet houden bij het kopen van een Ereader, hieronder staat een overzicht:

– Batterijduur, (Hoe lang gaat mijn E-reader mee als die volledig is opgeladen?)
Dit is erg handig om te weten als je bijvoorbeeld op reis gaat en niet altijd de mogelijkheid hebt om de ereader op te laden. De meeste ereaders met E-inkt technologie hebben minstens 80 uur leestijd, indien volledig opgeladen. Als gebruik maakt van een Ereader met een lcd-scherm kan de batterijduur zich slechts tot enkele uren beperken. Bij het gebruik van een tablet als ereader is er vaak een kortere batterijduur, dit zal over het algemeen maximaal 20 uur leestijd zijn.

-Prijs, (Wat kost een E-reader?)
De prijzen voor de ereaders zijn op dit moment tussen de 89,95 euro en 349,95 euro, bij de bekendere merken als Sony, Kobo, PocetBook Kindle & Bebook. De prijsverschillen zijn vaak veroorzaakt door de extra functionaliteiten die de ereader heeft, bedenk goed van te voren wat de functies zijn die u denkt te gaan gebruiken. Als u dit doet kan het u veel geld besparen. Kobo heeft tot op heden de beste beoordelingen gekregen van haar gebruikers.

– Grootte van het scherm, (Wat is grootte van een Ereader-scherm?)
De schermen van de e-readers varieren op het moment tussen de 5 inch (12,7 cm) en 9.6 inch (24,7 cm) diagonaal. De meest gekozen schermgrootten zijn 6 en 7 inch, dit is een fijn formaat voor de meeste mensen om de e-reader makkelijk vast te kunnen houden. Als u een ebook wilt lezen op een tablet zal het scherm vaker groter zijn, het scherm van een iPad is bijvoorbeeld 9,7 inch en van de Samsung Galaxy Tab 10,1 inch (25,7 cm). Een iPad Mini of Samsung Galaxy Tab 7.7 is geschikter om een ebook te lezen indien de tablet wilt vasthouden gedurende het lezen, vanwege het kleinere formaat (Ipad Mini 7,9 inch en Samsung Galaxy Tab 7,7 inch). Het formaat van deze beide tablets komt dan ook dicht in de buurt bij het formaat van de populairdere e-readers.

– E-ink technologie of LCD Scherm
Bij het aanschaffen van een ereader moet je op meerdere aspecten letten bij het scherm. Ten eerste over welke technologie beschikt het scherm, indien u de e-reader alleen wilt gebruiken om boeken op te lezen is een e-ink scherm aan te bevelen, dit wordt gezien als het meest comfortabel om te lezen. Ten tweede als u scherm een touchscreen heeft kunt u deze bedienen met een speciaal pennetje of uw vingers. Indien u gebruik moet maken van uw vingers zal het scherm in de meeste gevallen minder goed leesbaar zijn, dan wanneer u deze alleen kan bedienen met een pennetje.

– zwart/wit of kleurenscherm
De meeste ereaders maken gebruik van e-ink technologie,de teksten en afbeeldingen worden weergegeven in het zwart/wit. Ereaders en tablets die gebruik maken van een LCD scherm hebben een kleurenscherm, dit is vooral erg prettig als u uw ereader ook wilt gebruiken voor andere dingen dan alleen lezen. Zoals bijvoorbeeld foto’s en of video’s kijken.

– welke bestandstype zijn te lezen op mijn Ereader?
Welke bestandtype te lezen zijn op uw Ereader kunt u in de winkel vaak meteen op de doos zien, indien uw een ereader online wil bestellen staat die vaak vermeld onder de beschrijving of eigenschappen. De meest voorkomende bestandtype voor Ereaders is EPUB, in dit formaat komen ook de meeste ebooks uit. Grote webshops als Bol.com, De Slegte, AIK leveren ebooks standaard als EPUB-formaat.

– Is het mogelijk om met de ereader op wifi te gaan?
Het gebruik van internet met een Ereader via een wifi verbinding is een extra toevoeging die steeds meer producenten gebruiken. Met een wifi verbinding is het mogelijk om met een ereader rechtstreeks ebooks te downloaden van het internet, zonder daarbij gebruik te hoeven maken van een computer of MAC. Dit kan u tijd schelen en is vooral ‘gemakkelijk’. Indien u meerdere boeken wilt downloaden is het aan te raden om gebruik te maken van uw Windows PC of MAC, dit gaat op dit moment nog sneller.

– Gewicht, hoeveel weegt een ereader?
Het gewicht van ereaders verschilt, de lichtere ereaders hebben een gewicht vanaf ongeveer 200 gram, zwaardere ereaders zijn er tot ongeveer 700 gram. De lichtere ereaders wegen met 200 gram ongeveer net zoveel als een kort literair boek. Het grote voordeel van een ereader is dat met hetzelfde gewicht meer boeken(ebooks) mee genomen kunnen worden, dat is bijvoorbeeld gemakkelijk als u op vakantie gaat.

– Interne geheugen (hoeveel ebooks kunnen er op een ereader?)
Het aantal ebooks dat op een ereader gezet kan worden hangt af van het interne geheugen dat in de ereader zit. In sommige gevallen is dit interne geheugen nog uit te breiden, omdat er een memorycard in de ereader kan worden gezet. De fabrikanten van ereaders gaan er vanuit dat bij een intern geheugen van 2GB 1200 boeken op uw ereader gezet kunnen worden. Dit is echter niet altijd het geval omdat de fabrikanten uitgaan van dat u enkel korte/kleinere boeken zal gaan lezen, zonder afbeeldingen. In de meeste gevallen zijn het aantal ebooks dat u kunt op één ereader kan zetten met 2GB intern geheugen tussen de 600 en 800 ebooks zijn.

– Audiobestanden luisteren op mijn Ereader?
Het luisteren van audiobestanden is steeds vaker mogelijk bij nieuw uitgekomen ereaders. In dit geval wordt met audiobestanden bedoeld muziek en bijvoorbeeld ook luisterboeken. Vaak is de grootte van één liedje gelijk aan of groter dan een ebook, indien u dus veel audiobestanden wilt hebben is het raadzaam om goed te letten op het interne geheugen. Bij 2GB intern geheugen is het mogelijk om ongeveer 500 liedjes op uw ereader te zetten, indien u luisterboeken wilt luisteren zijn er minder audiobestanden mogelijk.

Dit vind je misschien ook leuk...